تعاونیهای مرزنشینان فقط وارداتی نیستند/ وجود 7 میلیون مرزنشین احراز هویت شده
رئیس کمیسیون مرزنشینان اتاق تعاون ایران با بیان اینکه اسم تعاونیهای مرزنشینی به اشتباه مصادف واردات شناخته میشود، گفت: 7 میلیون مرزنشین احراز هویت شده داریم، صادرات مرزنشینان بیش از واردات است.
یاسر فیضی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، در پاسخ به این پرسش که برای ایجاد اشتغال در مناطق مرزی، از سوی تعاونی مرزنشینان چه کارهایی انجام شده است، گفت: ایجاد اشتغال مرزی در حوزه وزارت کشور و وزارت صنعت، معدن و تجارت است که زیرساختهایی را ایجاد کند یا بازارچههایی ایجاد کند. همچنین وزارت تعاون و کار هم وظیفه دارد برای اشتغال زیرساختهایی فراهم کند و ما تشکلهای تعاونیهای مرزنشین هستیم که فلسفه تشکیل ما در مناطق مرزی که کمبرخوردار هستند ، این است که برای تقویت معیشت مرزنشینان و جلوگیری از واردات کالای قاچاق باشیم. به گفته وی، تعاونیهای مرزنشینان علاوه بر جلوگیری از ورود کالای قاچاق، دربحث امنیت منطقهای و امنیت مرزی کمک میکند و جلوگیری از تخلیه مناطق مرزی انجام میشود، به گونهای که در برخی از مناطق مرزی مانند شرق و جنوب شرق که کشورهای همسایه از نظر ثبات سیاسی و نظامی دارای مشکل هستند، اما حضور مرزنشینان و فعالیت مرزی به مسئله امنیت کمک میکند. فیضی گفت: در حال حاضر 430 شرکت تعاونی مرزنشین ثبت شده است که 364 شرکت فعال است و اعضای تعاونیهای مرزنشینان براساس آمار وزارت کشور، وزارت صمت و وزارت تعاون که راستیآزمایی انجام شده و احراز سکونت مرزنشینان در سامانه یکپارچه مدیریت مرزنشینی احراز شده است، نزدیک 7 میلیون نفر در کشور یعنی 8.3 درصد از جمعیت کشور را تشکیل میدهد که در 16 استان مرزی مستقر هستند.
رئیس کمیسیون مرزنشینان اتاق تعاون ایران گفت: فعالیت مرزنشینان تا سال 95 خوب بود، اما از 95 به این طرف دچار رکود شد، به علت اینکه دولت معافیت برای مرزنشینان را کاهش داد و این معافیت از نظر حقوق ورودی کالا و تعداد اقلام مشمول را کاهش داد، بنابراین از الان وارد پنجمین سالی میشویم که فعالیت مرزنشینان دچار رکود عمیق شده است. فیضی این را هم گفت که دولت فعالیت مرزنشینان را به حاشیه راند و ما 32 ماه دویدیم تا از دولت و مجلس توانستیم معافیت مرزنشینان را به حالت اول برگردانیم، اما بعد از آن دوباره با تحریمهای آمریکا روبهرو شدیم و فعالیتهای مرزی دچار مشکل شد. فیضی همچنین در مورد ایجاد اشتغال در مناطق مرزی گفت: از محل سود فعالیتهای مرزنشینی به ایجاد کارخانه خوراک دام در تایباد، ایجاد پمپ بنزین، ایجاد شرکتهای تعاونی و نیز ایجاد اولین طب تصویری در زاهدان اقدام کردیم و اینها همه از محل سود فعالیتهای مرزنشینی بوده است. وی گفت: همچنین در تربت جام، ساختمان پزشکان، در سرخس مرکز صنایع دستی و کارگاه قالیبافی، در خواف و قوچان به ایجاد فروشگاه پرداختیم به گونهایکه درقوچان جمع آوری محصولات کشاورزی مرزنشینان ایجاد کردیم که تمام کشمش مرزداران را با قیمت بالا خریداری و برای کشاورزان صادر میکنیم. رئیس کمیسیون مرزنشینان اتاق تعاون ایران در پاسخ به این پرسش که چرا مرزنشینی مرادف واردات شناخته میشود و به جای آن، تولید در تعاونیهای مرزنشینی کمتر دیده میشود، گفت : در مجموعه تعاونیهای مرزنشینان ، بالاترین رکن تصمیمگیری ، مجمع تعاونیهای مرزنشینی است که آنها تصمیم میگیرند ، سود حاصله را صرف چه کارهایی بکنند. از طرفی شرکتهای تعاونی مرزنشینی با موضوع مبادلات مرزی و تعاونی نوع توزیعی شکل گرفتهاند و اصل شرکتهای تعاونی هم به عنوان شرکت ارائه خدمات هستند.
وی گفت : البته در برخی استانها کارهایی انجام شده مانند اینکه کالای واسطهای را بخرد و دست دلالان را از بازار کشاورزان حذف کند. بنابراین شرکت تعاونی وقتی ایجادمیشود ، باید کالای ارزان به دست اعضایش برساند و در مجمع عمومی شرکتها که بالاترین رکن تصمیمگیری است، مردم تصمیم میگیرند با سود حاصل از فعالیت تجاری خود فروشگاه بگیرند یا کارخانه بزنند یا به دلیل تنگی معیشت مردم، سود را به صورت نقدی بین آنها توزیع کنند . فیضی همچنین در مورد اینکه چرا شرکتهای تعاونی مرزنشینی در مناطق کولهبری آنها را ساماندهی نکردند، گفت : فعالیت مرزنشینی مصادف با تعاونیهای مرزنشینی شده است ، درحالی که فعالیت کولهبری، ملوانی ، واردات تهلنجی و پیلهوری هم نوعی فعالیت مرزنشینی تلقی میشود ، اما تعاونی مرزنشینان تعریف خود را دارند و ما نمیتوانیم کولهبری راساماندهی کنیم . فعالیت آنها با ما فرق میکند . دولت باید کولهبری را ساماندهی کند.فعالیت تهلنجی در سه استان و فعالیت کولهبری در چهار استان ، اما فعالیت مرزنشینی در 16 استان مستقر است . رئیس کمیسیون مرزنشینان اتاق تعاون ایران در مورد اینکه آیا واقعا 7 میلیون مرزنشین در کشور داریم و یا اینکه عده زیادی از آنها تهراننشین بوده و کارت مرزنشین دارند ، گفت: نه خیر این گونه نیست که تهراننشین به نام مرزنشین نداریم . سال 91 در مورد این آمار راستیآزمایی شد و کارت الکترونیک برای مرزنشینان صادر شد. هویت افراد راستیآزمایی شد، زیرا وزارت صنعت، وزارت کشور و وزارت تعاون مسئول راستیآزمایی بود. به گفته فیضی، طبق معیارهای وزارت صنعت، کسی مرزنشین تلقی میشود که حداقل سه سال سابقه سکونت در مناطق مرزی داشته باشد و اگر میگوید ساکن فلان روستا است، باید از شورای روستا، دهیار، بخشدار و یا فرماندار محل تأئیدیه سکونت بگیرد و فرم مشخصات سرپرست و افراد تحت تکفل تکمیل کند و مدارک را به دفاتر پیشخوان دولت الکترونیک باکدپستی محل سکونت ارائه کند و در نهایت در سامانه شرکت تار (تبادل اسناد رسمی) که طرف قرارداد سازمان توسعه تجارت است این اطلاعات ارائه شود و در آنجا بعد از راستیآزمایی، کارت الکترونیک برای مرزنشین صادر و به نشانی اعلام شده پست میشود و یعد ازاین مرحله که احراز هویت شد ، با داشتن کارت الکترونیک به شرکت تعاونی مراجعه میکند. وی گفت: مرزنشینان در پنج سال گذشته به دلیل حذف معافیتها نتوانستند فعالیت خوبی داشته باشند و فعالیت رسمی و غیررسمی آنچنانی ندارند ، البته همه فعالیتهای ما رسمی است و کسانی که احرازهویت میشوند ، در راستی تقویت معیشتشان وجلوگیری از واردات کالای قاچاق یک سهمیه ارزی باید داشته باشند که بعد از ابلاغ قانون ساماندهی مبادلات مرزی ، این سهمیه به مرزنشینان اختصاص نیافت و مرزنشینان برای واردات کالا ملزم شدند ابتدا کالایی صادر کنند و در قبال صادرات ، اقدام به واردات کنند.
فیضی گفت : تعاونیهای مرزنشینان از محل صادرات اقدام به واردات میکنند و برای واردات برنج در هر کیلو بین 400 تا 600 تومان معافیت دارند، در حالی که ارز 4 هزار و 200 تومان که به بخش خصوصی داده میشود، برای واردات برنج در هر کیلو حدود 8 هزار تومان مزیت دارد، بنابراین معافیت بخش خصوصی از مرزنشینان هم بیشتر است . رئیس کمیسیون مرزنشینان اتاق تعاون ایران گفت : ارزش حجمی و دلاری کالاهای صادراتی مرزنشینان سه برابر ارزش واردات آنها است . وی در برابر این پرسش که آمار کشوری صادرات مرزنشینان چقدر است ، گفت : آمار را باید گمرک بدهد و ما آمار کشوری نداریم ، اما قبل از سال 95 به عنوان مثال در استان خراسان رضوی در مقابل 140 میلیون دلار صادرات ، فقط 45 میلیون دلار واردات انجام شد . ما آمار کشوری نداریم و نمیتوانند ما را به واردات متهم کنند . وی تأکید کرد: ما متولی سامانه راستیآزمایی مرزنشینان نیستیم و تعداد 7 میلیون مرزنشین توسط سامانه سازمان توسعه تجارت، احراز هویت و راستی آزمایی شده است. وی گفت : ارزش کالای صادراتی ما سه برابر کالای وارداتی مرزنشینان است.
به گزارش خبرگزاری فارس، برخی مخاطبان سامانه «فارس من» با ثبت موضوع «ایجاد اشتغال در مناطق مرزی» خواستار پاسخگویی مسئولان شدند.