تعاونی مرزنشینان

اخبار تعاونیهای مرزنشین کشور

تعاونی مرزنشینان

اخبار تعاونیهای مرزنشین کشور

تعاونی مرزنشینان
بایگانی
نویسندگان

۴ مطلب در شهریور ۱۳۹۵ ثبت شده است

                                            مرزنشینان با مصوبه هیئت دولت مخالفت کردند

تعاونی مرزنشین شرکتی است که با عضویت ساکنان مناطق مرزی کشور و به منظور تأمین نیازمندی‌های آنان بر اساس قانون بخش تعاونی تشکیل و ثبت می‌شود و با رعایت قوانین و مقررات مربوط به مبادلات مرزی در حوزه شرکت فعالیت می‌کند . در سامانه مدیریت تعاونی‌های مرزی کشور آمده‌است که هدف اصلی از تشکیل تعاونی‌های مرزنشینان ، جلوگیری از مهاجرت، تأمین کالا و مایحتاج مردم منطقه، ایجاد روحیه تعاون بین اعضا و کاهش مشکلات دولت در تأمین کالای مردم مناطق مرزی است . بارها از سوی بسیاری از مسئولان رده بالا، شعارهایی را از قبیل اینکه تعاونی‌های مرزنشین موجب آبادانی و شکوفایی مناطق مرزی می‌شوند شنیده‌ایم؛ این گفته‌ها انکارناپذیر است درصورتی که خود این مسئولان برای پیشرفت تعاونی‌ها قدمی بردارند و از سوی دیگر ساختار تعاونی به خودی خود ویژگی‌ها، مزایا و کارکردهای تعاونی را داشته باشد. این افراد همچنین به امر تشکیل تعاونی‌های مرزنشین جدید در کشور تشویق می‌کنند درحالی که تشکیل هر تعاونی جدید در مناطق مرزی، نیازمند توجه به شرایط و اقتضائات محیطی خاص آن منطقه است وگرنه نمی‌تواند اهدافی که برای آن در نظر گرفته شده‌است را تحقق بخشد.

مصوبه هیئت دولت به ضرر تعاونی‌های مرزنشین

تعاونی های مرزنشینان ازسال ۱۳۴۴ به طور رسمی در کشور فعال بوده‌اند. طی سال‌های اخیر محدود بودن اقلام کالاهای صادراتی و وارداتی که این تعاونی‌ها می‌توانند مبادله کنند یکی از موانع سر راه توسعه این تعاونی‌ها عنوان شده‌است و این محدودیت با مصوبه جدید دولت بیشتر هم شده‌است. در مصوبه جدید هیئت وزیران شماره ۳۱۸۱۹ به تاریخ ۱۶/۰۳/۱۳۹۵ علاوه بر کاهش اقلام وارداتی توسط تعاونی‌های مرزنشین از ۷۱ قلم به ۴۱ قلم کالا، میزان واردات اقلامی که پیش از آن نیز وارد می‌شدند به نصف کاهش یافته‌است. همچنین بر اساس این مصوبه، تعرفه و حقوق گمرگی برخی کالاها از جمله کالاهای خوراکی را از دو درصد به ۳۰ درصد افزایش یافته‌است. این مصوبه تخفیف ۳۰ درصد حقوق ورودی برای مواد غیر خوراکی و هفتاد درصد حقوق ورودی برای مواد خوراکی توسط مرزنشینان را بلامانع دانسته‌است این در حالی است که تا کنون تخفیف حقوق ورودی کالای خوراکی نزدیک به ۱۰۰ درصد بود. این مصوبه از یک تیرماه ۱۳۹۵ لازم‌الاجرا شده‌است. 

محمد علیزاده مدیرعامل شرکت تعاونی‌ مرزنشینان کوهسار سلماس در آذربایجان غربی که بالای ۲۵ هزار نفر سهام‌دار دارد در گفت‌وگو با تعاون‌آنلاین به این کاهش اقلام اعتراض دارد و می‌گوید: ۹۰ درصد محتویات این لیست که پیشنهاد وزیر صنعت، معدن و تجارت بوده برای منطقه ما قابل استفاده نیست و تنها ۱۰ درصد آن مناسبِ منطقه ماست؛ به عنوان مثال بخاری نفتی و اتوی برقی کاربرد چندانی ندارد و یا اقلامی مانند موتور قایق و لنج به این دلیل که دریا نداریم اصلا به درد منطقه ما نمی‌خورد. علیزاده می افزاید: همچنین ۵۰ کیلو برنج آزاد برای هر خانوار به ۲۵ کیلو کاهش یافته‌است آن هم با ۳۰ درصد عوارض و اقلام خوراکی دیگر مانند شکر نیز به نصف تقلیل یافته است. به گفته علیزاده این اقدام «بدون کارشناسی» انجام شده و بر اساس شرایط اقلیمی در نظر گرفته نشده‌است و با توجه به اینکه ۱۰ درصد مردم ایران مرزنشین هستند نباید کاری انجام داد که به ضرر این جمعیت زیاد تمام شود. این مدیرعامل تعاونی مرزنشین سلماس در ادامه به تعاون‌آنلاین می‌گوید: باید به این توجه کرد که آذربایجان غربی، منطقه کوهستانی و سردسیر است و استان‌های جنوبی گرمسیر هستند، درست نیست که یک لیست ثابت کالایی را برای همه مناطق مرزی در نظر گرفت. میخ قایق برای من در آذربایجان غربی چه کاربردی دارد ؟ مطابق قانون، اقلام وارداتی تعاونی‌های مرزنشین که تخفیف خورده‌اند صرفا برای مصرف اعضای تعاونی است و درصورتی که نخواهند از آن استفاده کنند تنها در داخل استان می‌توانند بفروشند درغیر اینصورت و در صورت خارج کردن این کالاها از استان، غیرقانونی تلقی شده و به عنوان کالای قاچاق ضبط می‌شود. مدیرعامل شرکت تعاونی مرزنشین سلماس با بیان اینکه مرزنشینان قشر آسیب‌دیده و نیروی ثابت حفاظت از مرزها هستند درحالی که از امکانات آموزشی و بهداشتی و رفاهی محروم‌اند گفته‌ که دولت هم عوض اینکه به این مناطق کمک کند با این مصوبه «سفره رزق» آن‌ها را جمع کرده‌است و مردم در وضعیتی قرار دارند که روزشماری می‌کنند تا یارانه بگیرند و بتوانند لقمه‌ای نان بخرند. علیزاده می‌گوید: با این وضعیت زمینه از هم پاشیدگی شرکت‌های تعاونی فراهم شده‌است و تعاونی‌های مرزنشین خارج از این چارچوب نمی‌توانند کالایی وارد کنند مگر اینکه عوارض گمرکی را تمام و کمال پرداخت کنند و این شرایط برای یک تعاونی مرزنشین با یک تاجر میلیاردر تفاوتی قائل نیست از سوی دیگر متأسفانه وزارت تعاون اصلا اقدامی برای پیشگیری از تصویب این مصوبه نکرد درحالی که ما و وزارت تعاون جزو یک خانواده هستیم و اگر شرکت‌های تعاونی نباشند این وزارت‌خانه معنایی ندارد. همچنین قوانین سلیقه‌ای و دست‌وپاگیر منجر شده‌است که برخی از شرکت‌های تعاونی درهاشان را ببندند و دنبال کارهای دیگری بروند و هیچ مقام مسئولی هم سراغی از آن‌ها نگرفته که چرا و به چه دلیلی کارشان را تعطیل کرده‌اند . این گفته‌ها تنها حرف‌های مدیرعامل یکی از این تعاونی‌های مرزنشین نیست بلکه بسیاری از مسئولان تعاونی‌های مرزنشین در نقاط دیگر مرزی کشور نیز به مصوبه کاهش اقلام وارداتی اعتراض کرده‌اند.

روح الله علی بیگی رئیس هیئت مدیره تعاونی‌ مرزنشینان چالاب نیز در «پایگاه اطلاع‌رسانی تعاونی‌های مرزنشین» نوشته‌است: «این مصوبه، حقوق مرزنشینان را نادیده گرفته و مرزنشین را مجاز به واردات برخی کالاها تنها به میزان ۱۰۰ گرم آن هم برای یکسال کرده‌است. آیا این اعداد و ارقام و ورود تنها ۱۰۰ گرم کالا برای هر نفر مرزنشین در سال سوددهی را دارد که معیشت مرزنشین را فراهم سازد و باعث اشتغال‌زایی یا جلوگیری از هجرت مردم دردمند مرزنشین از نقاط مرزی شود؟ اجرا شدن این مصوبه که مخالف مفاد قانونی است قطعا به تعطیلی دائمی تعاونی‌های مرزنشین منجر خواهد شد که تاکنون امیدی برای ساکنان نواحی مرزی بوده است.» علی بیگی در ادامه گفته‌است : شرمنده اعضای تعاونی هستم و احتمالا با اجرا شدن تصویب‌نامه هیئت وزیران ، فعالیت این تعاونی و البته بسیاری از تعاونی‌های مرزنشین کشور به نوعی دچار رکود شود ؛ چرا که معیار فعالیت تعاونی‌ها استفاده از امتیاز تخفیف صد درصدی واردات کالاهای خوراکی با جذب و مشارکت سرمایه‌گذار است که در قانون و تصویب‌نامه جدید این معیار برداشته شده و حقوق ورودی کالاهای مرزنشینی به ۳۰ درصد افزایش یافته است ، همچنین میزان کالاهایی که مرزنشینان مجاز به واردات آن بوده‌اند نیز به نصف کاهش یافته است و این شاید پایانی باشد برای فعالیت تعاونی‌های مرزنشین.

مالیات‌های ۲۵ درصدی را بردارند

مشکل دیگری که تعاونی‌های مرزنشین به آن اشاره می‌کنند مسئله مالیات است؛ چراکه مرزنشینان درآمد و اشتغال ندارند و کم کم مرزها را ترک می‌کنند و به حاشیه شهرها می‌روند. در حال حاضر حدود نیمی از روستاهای مرزنشین خالی شده‌است و دولت در آینده مجبور می‌شود جای این ‌افراد نیرو بگذارد تا مناطق مرزی خالی از سکنه نباشد. هزینه‌ای که دولت باید برای حفاظت از مرزها تقبل کند چه بسا بیشتر از سرمایه‌گذاری برای خود مردمی که به این مرزها تعلق دارند باشد. چه کسی بهتر از خود این مردم می‌تواند مراقب این مرزها باشد. اما به گفته علیزاده دولت حمایتی از این مردم نمی‌کند و بیکاری بیداد می‌کند. حتی کسانی که تحصیل کرده‌اند بیکارند. علیزاده در پایان می‌گوید: درخواست من این است که شرکت‌های تعاونی مرزنشین نیز مانند تعاونی‌های کشور از پرداخت مالیات معاف شوند و در حال حاضر ۲۵ درصد از درآمدمان را باید به عنوان مالیات پرداخت کنیم . اما چه کسی یا چه کسانی از وزارت‌خانه و یا دولت پاسخگوی این وضعیت هستند. دغدغه‌های تعاونی‌های مرزنشین به این‌ صحبت‌ها محدود نمی‌شود و چه بسا اگر پای صحبت مسئولان دیگر و مردم مناطق مرزی بنشینیم از دردهای دیگری سخن بگویند؛ از نایده‌گرفته‌شدن و بی توجهی‌ها، از دورافتاده بودن اقلیم‌شان و از محروم بودن از حداقل امکانات یک زندگی ساده.

لینک خبر 


۱ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۴ شهریور ۹۵ ، ۲۳:۱۳
روح الله علی بیگی

بدون شرح 

بر اساس اخبار به دست آمده "به جوان" حجم زیادی واردات برنج به‌رغم ادعای وزیر جهاد کشاورزی انجام شده که بخش قابل توجه آن در مناطق آزاد است و بنا است با استفاده از یک بخشنامه گمرکی وارد بازار مصرف شود. ظاهراً چند برند معروف و معدود به ثبت دهها هزار تنی سفارش برنج موفق شده‌اند و به‌رغم ممنوعیت واردات برنج از اول مرداد ماه اقدام به واردات این محصول کرده‌اند.  این واردات با تناژ بالا به غیر از واردات قاچاق و ملوانی و تعاونی‌های مرزی است که ضرورت ورود نهادهای بازرسی به این موضوع را گوشزد می‌کند . اگرچه تجربه ممنوعیت واردات برای حمایت از تولیدات داخلی در فصل برداشت باعث شده تا واردکنندگان در این باره برنامه‌ریزی کنند اما واردات هزاران تن برنج به خاک کشور و در پی آن مصوبه‌ای برای واردات از مناطق آزاد با اسم ایجاد ارزش افزوده ناشی از بسته‌بندی پدیده‌ای‌ است که بی‌شک واردکننده عمده از آن باخبر بوده یا اساساً این مصوبه برای برند مذکور صادر شده است . 

....

همچنین محموله‌ای در حدود 150 هزار تن به سمت بنادر کشور حرکت کرده است که احتمالاً در هفته‌های آینده به مقصد رسیده و ترخیص خواهد شد. این اتفاق که با ابعاد نجومی خود از یک اقدام غیرقانونی سازمان یافته حکایت دارد در شرایطی رخ می‌دهد که با پیگیری وزارت کشاورزی و ابلاغیه مرکز واردات گمرک، از ابتدای مرداد ورود هرگونه برنج به کشور ممنوع شده است. چندی پیش با تدبیر وزارت کشاورزی در جهت حمایت از تولید داخلی مقرر شد که از اول مرداد امسال واردات برنج به کشور ممنوع اعلام شود که این تصمیم مورد استقبال تولیدکنندگان داخلی قرار گرفت . نام مستعار شرکت مذکور «م» عنوان شده که محموله‌ای 150 هزار تنی را به ایران رسانده است. چه نهاد و ارگانی یا افرادی اطمینان لازم را برای ترخیص کالایشان پس از موعد مجاز به آنان داده است؟ 

لینک خبر


۱ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۹ شهریور ۹۵ ، ۲۲:۲۱
روح الله علی بیگی

ما نفهمیدیم آقای بحق حامی تولید کنندگان برنج است یا حامی وارد کنندگان ؟؟


رئیس انجمن واردکنندگان برنج با بیان اینکه علیرغم ممنوعیت واردات برنج، واردات این کالا از طریق مناطق آزاد، ته لنجی و تعاونی مرزنشینان امکان‌پذیر است، اظهار کرد: وزارت جهاد کشاورزی نباید مجوز قرنطینه‌ای واردات برنج را در فصل ممنوعیت واردات صادر می‌کرد وی بیان داشت: در حال حاضر واردات برنج از طریق ته‌لنجی، تعاونی مرزنشینان و همچنین مناطق آزاد امکان پذیر است که این موضوع با بخشنامه ممنوعیت واردات برنج در فصل برداشت که توسط وزارت جهاد کشاورزی اعلام شده است مغایرت دارد . بحق بیان داشت: البته وزارت جهاد کشاورزی به تازگی برای واردات برنج از طریق تعاونی مرزنشینان و همچنین مناطق آزاد مجوز قرنطینه‌ای صادر کرده است . به گزارش دریک آنلاین و به نقل از فارس، وی افزود: با این اتفاق این سؤال پیش می‌آید که چرا در حالی که وزارت جهاد کشاورزی برای حمایت از تولید داخلی واردات برنج را در فصل برداشت صادر کرده و از اول مرداد ماه به مدت ۴ ماه واردات آن را ممنوع کرده است، چرا مجوز قرنطینه‌ای آفات نباتی برنج را برای واردات این کالا از طریق تعاونی مرزنشینان و همچنین مناطق آزاد صادر کرده است؟!

لینک خبر 

-------

توضیحات این وبلاگ

این در حالی است که آقای بحق چند روز پیش گلایه داشتند که اگر همین چهار کیسه برنج ارزان هم وارد کشور نشود که دیگر همه مردم قدرت خرید برنج کیلویی 7 هزار تومان برنج داخلی را نخواهند داشت وی عنوان کرد: واردات برنج در حقیقت بازار  برنج را بالانس می‌کند. اگر همین مقدار برنج وارداتی هم نباشد که برنج ایرانی قیمتش بالاتر می‌رود اگر این گونه شود به ضرر تولیدکننده داخلی هم خواهد بود.این مطالب که برنج خارجی کیفیت ندارد نیز تنها بهانه ای است برای فرار کردن از همین بحث سوءمدیریت باید قبول کنیم که کسری تولید داخل داریم، ما تقریبا نصف مصرفمان را از تولید داخل تأمین می‌کنیم اما نیاز به واردات 50 درصد مابقی را داریم . بهتر است به جای این که این قدر حواس‌هایمان را متوجه واردات کنیم تلاش داشته باشیم تا کمی هزینه‌های تولید داخلی را کاهش دهیم

بهر حال ما نفهمیدیم آقای بحق حامی تولید کنندگان است یا حامی وارد کنندگان ؟؟


۱ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۷ شهریور ۹۵ ، ۲۲:۵۹
روح الله علی بیگی

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از منطقه آزاد؛ مسعود کرباسیان در آیین افتتاح طرح های هفته دولت، از ثبت ۳۷۰ هزار دلاری برنج وارداتی در مردادماه امسال به کشور خبر داد و گفت: این رقم پیش از این ۴۷۰ میلیون دلار بوده است . وی ، کاهش بی سابقه واردات برنج به کشور را در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی و حمایت مستقیم از تولید داخلی دانست . معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی و رئیس کل گمرک یادآور شد: واردات ۳۷۰ هزار دلار برنج خارجی در مردادماه به منظور تأمین بازار مرزنشینان شرق کشور انجام شد.

لینک خبر


موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۴ شهریور ۹۵ ، ۲۲:۰۵
روح الله علی بیگی