به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا ؛ به نقل از آذینی، یکی از کهنهترین زخم مرزنشینان شهرستان سیریک تعاونی مرزنشینان است تعاونی که طی سالیان گذشته بهدرستی موردحمایت دولتها قرار نگرفته و چنانچه بهدرستی و متناسب با نیازهای مناطق مرزی اختصاص مییافت امروز شاهد محرومیت و دشواری مردم در معیشت نمی شدیم و از طرفی مرهمی بر مشکلات مردم مرزی میشد اما این روزها تعاونیها خود به دنبال مرهم برای مداوا می باشند . پرداخت نشدن و فقدان سوددهی تعاونی مرزنشینان از مشکلات تعاونی است که دولتها بهطور کامل و جامع از این تعاونیها حمایت نکرده و مردم سیریک بر این باورند اگر حمایتهای مالی و اعطای تسهیلات بهدرستی و متناسب با شرایط این تعاونیها اختصاص می یافت شاید شاهد اقتصادی پویا و درآمدزدایی تعاونی ها و رفع مشکلات معیشتی مردم مرزنشین شهرستان می شدیم . دستگاههایی مانند سازمان صنعت، معدن و تجارت، گمرک، بنادر و دریانوردی و استانداری میتوانند راه پیشرفت تعاونی مرزنشینان را فراهم کنند اما این دستگاهها به دلیل مختلفی از همکاری با تعاونی مرزنشینان ورود نکردند و همین علت تعاونی مرزنشینان سیریک چند سالیست که تعطیل است و فعالیتی در جهت بهبود حال رفاه مردم مرزنشین سیریکی ندارد . باوجوداینکه در سال ۱۳۷۸ تعاونی مرزنشینان در سیریک شروع به فعالیت کرد اما به دلیل عدمحمایت از دولت بعد از ۲ سال فعالیت خود را متوقف کرد و با وجوداینکه حدود ۸۰ درصد مردم ساکن در شهرستان سیریک عضو این تعاونی بودند اما به دلیل مشکلات مهمی مانند عدم سوددهی به اعضاء تعطیل شد . در سال ۱۳۹۲ سازمان صنعت، معدن تجارت در راستای یکپارچه کردن مرزنشینان اقدام به تمدید دفترچههای مبادلات مرزی کرد و کارتهای الکترونیکی مبادلات مرزی صادر شد که مورد استقبال مرزنشینان به خاطر تامین بخشی از مایحتاج مرزنشینان از کشورهای همجوار مرزی قرار نگرفت.
علی آذر مهر یکی از اعضای تعاونی مرزنشینان سیریک در گفتگو با خبرنگار آذینی گفت: در قبال کاری که این مرزنشینان میکنند کمک دولت ناچیز است. وی بابیان اینکه طرح های دولت به جای جبران محرومیت هزینه های زیادی بر دست مرزنشینان می گذارد افزود: امتیازات دولت برای مرزنشینان صدور کارت الکترونیکی مبادلات مرزی بود که هزینه ثبت نام و صدور کارت های الکترونیکی به مردم تحمیل شد . آذر مهر اضافه کرد: تاکنون هیچگونه خدماتی دال بر اینکه مرزنشین هستم دریافت نکرده ام و فقط دولت تأکید میکند مرزها را خالی نکنید درصورتیکه شهرها و روستاهای مرزی نماد محرومیت شده اند.
حسن رستمی مدیرعامل شرکت تعاونی مرزنشینان سیریک نیز در گفتگو با خبرنگار آذینی گفت : کارت مبادلات مرزی برای مرزنشینان کارت هویت اقتصادی محسوب میشود مرزنشینان سیریکی به دنبال گرفتن این کارت نیستند چون همگی بر این باورند که سودی عاید آنها نمیشود . رستمی به کمکاری و نداشتن همکاری دستگاههای دولتی با تعاونی مرزنشینان اشارهای کرد و گفت: دستگاههایی مانند اداره صنعت معدن و تجارت و گمرک باید به دنبال این باشند که تعداد اقلام وارداتی نامحدود شود و تعداد اقلام بیشتر مجوز واردات داشته باشند . وی با بیان اینکه تعاونی های مرزنشینی می توانند عامل بازدارنده ای برای قاچاق کالا باشند اظهار داشت: درصورتیکه مساعدتهای دولت به تعاونی مرزنشینان بیشتر باشد قطعاً فعالیت این تعاونی بیشتر خواهد شد و منجر به کاهش قاچاق کالا و ارز از مرزهای جنوبی کشور خواهد شد . رستمی اضافه کرد:باید دولت بهمنظور رفاه حال مردم مرزنشین و بهبود معیشت آنها و جبران محرومیتها از طریق تعاونی مرزنشینان به دنبال ارائه خدمات رفاهی و بهبود معیشت مرزنشینان باشد.
رستمی اذعان داشت: به دلیل نداشتن سود دهی تعاونی برای اعضا و نبود حمایتهای مالی از سوی دولت و محدود بودن فعالیتهای تعاونی مرزنشینی منجر به تعطیلی تعاونی مرزنشینان در شهرستان سیریک شده است.
سعید الله مبارکی، فرماندار سیریک نیز در گفتگو با خبرنگار اقتصادی آذینی گفت : دولت به دنبال توسعه و آبادانی شهرستان سیریک به عنوان یک شهر مرزی است، صدور کارت الکترونیکی مبادلات مرزی میتواند یک نمونه از اقدامات صورت گرفته برای مرزنشینان باشد . مبارک اظهارداشت: دولت برای توسعه و آبادانی روستاها تسهیلاتی در قالب تعاونی ها برای ایجاد تولیدات در روستا و اشتغال اعطا می کندو سقف این تسهیلات تا مبلغ 5 میلیارد تومان در قالب تعاونی هایی با مشارکت50 الی 200 خانواری است . مبارک بابیان اینکه مرزنشینان سیریکی به دنبال مساعدت بیشتر از دولت می باشند تأکید کرد: تمام دستگاهها دولتی و خصوصی ارائه خدمت به مردم مرزنشین سیریک را باید جزء یکی از وظایف خدمتی بدانند . وی از دستگاههای گمرک و اداره صنعت معدن و تجارت خواست دلیل عدم استقبال مردم سیریک از طرح کارت الکترونیکی مبادلات مرزی را بررسی و در راستای مساعدت و پشتیبانی آن اقدامات موثری انجام دهند . وی خاطرنشان کرد: با راهاندازی بازارچه مرزی در سیریک ضمن جلوگیری از قاچاق کالا و مشاغل کاذب زمینه های اشتغال پایدار و تشویق و ترغیب مردم و بخش خصوصی قطعا موجب جبران محرومیت در این منطقه خواهد شد . مبارک با اشاره به افتتاح گمرک شهر بندر کوهستک و رونق فعالیت های تجاری در این شهر شاهد رونق و پویایی اقتصادی در این منطقه خواهیم شد و ابراز داشت: افتتاح و راه اندازی این گمرک از مطالبات بجا و دیرینه مردم این خطه بود که بعد از وقفه ۳۰ ساله با همکاری و مساعدت استاندار محترم محقق شد.